De voorwaarden van de EPB-premie
Om er aanspraak op te kunnen maken, moeten de werkzaamheden binnen vijf jaar na de aanvraag worden voltooid. Na de renovatie heb je een nieuw EPB-certificaat nodig waaruit blijkt dat de energieprestatie van je woning de beoogde doelstellingen heeft bereikt. Het certificaat moet recent zijn (minder dan 12 maanden oud).
Vanaf 2025: Een nieuwe koers met “Mijn Verbouwlening”
Vanaf januari 2025 wordt de EPB-premie geïntegreerd in het systeem “Mijn Verbouwlening”, een lening gewijd aan energierenovatie. Dit betekent dat de aanvraag online gebeurt, via een one-stop-shop. Tegelijkertijd worden de premiebedragen aangepast aan het inkomen van de aanvrager.
Het EPB-certificaat: een essentieel element
Het EPB-certificaat kent een quotering toe van A (de beste prestatie) tot G. Het is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Dit document geeft je een compleet overzicht van het energieverbruik van je woning, met aanbevelingen ter verbetering.
Om dit certificaat te verkrijgen beoordeelt een erkende expert verschillende criteria van het gebouw, zoals isolatie, verwarmingssystemen en het gebruik van hernieuwbare energie. Met als doel? Het bepalen van de huidige energieprestaties en het identificeren van gebieden die voor verbetering vatbaar zijn.
Waarom kiezen voor energierenovatie?
Kiezen voor een energierenovatie heeft verschillende voordelen:
- Een lagere energierekening,
- Waardestijging van het onroerend goed voor toekomstige verkoop of verhuur,
- Financiële steun om de kosten van de werken te verminderen, zoals de EPB-premie.
Andere renovatie-steunmaatregelen
Naast de EPB-premie bestaat er nog andere steun voor het financieren van isolatie, het installeren van zonnepanelen of het moderniseren van de verwarming. Je kunt ook beroep doen op lokale subsidies of leningen tegen verlaagd tarief om je financiering aan te vullen.
Blijf op de hoogte om de steun te maximaliseren
Om deze steun ten volle te kunnen benutten is het van belang de ontwikkelingen op wetgevingsgebied te volgen, met name de overgang naar “Mijn Verbouwlening” in 2025. Plan je werken zorgvuldig om de beschikbare subsidies te maximaliseren en aanzienlijke besparingen te realiseren.