Energiepremies en -steunmaatregelen in Vlaanderen

Na al het werk dat je hebt verricht en de energie die je erin hebt gestoken, heb je je premie dubbel en dwars verdiend!

Vlaanderen heeft recent zijn beleid omtrent steun aan zonne-energie aangepast. Het was het laatste gewest in België dat de Fluvius-premie voor zonnepanelen aanbood, maar sinds 1 januari 2024 is deze regeling afgeschaft. Laat je echter niet ontmoedigen: er blijven diverse andere premies en financiële steunmaatregelen beschikbaar om de installatie van zonnepanelen te bevorderen en de energietransitie in het gewest verder te ondersteunen. Deze mogelijkheden breiden zich snel uit, zodat Vlaamse gezinnen en bedrijven eenvoudiger en goedkoper toegang krijgen tot duurzame oplossingen.

Ecosphere Home België, steun en premies

Wijzigingen in de steunmaatregelen voor zonnepanelen

Sinds 1 januari 2024 is de Fluvius-premie voor de installatie van zonnepanelen niet langer beschikbaar. Deze beslissing kwam er als reactie op de prijsdaling van zonnepanelen, die de installatie ervan ook zonder subsidies rendabel maakte. De Vlaamse regering heeft echter aangekondigd dat voor installaties die vóór deze datum zijn goedgekeurd, de premie nog steeds geldt, maar alleen als de installatie vóór 1 april 2024 bij Fluvius wordt aangemeld. Na deze datum kunnen er geen premies meer worden toegekend. Als je zonnepanelen vóór januari 2024 hebt laten installeren, zorg er dan voor dat je aan die deadline haalt om van financiële steun te profiteren. Vanaf 2025 zullen er geen premies meer beschikbaar zijn voor nieuwe installaties.

Ecosphere Home Belgium, installateur van zonnepanelen
Voordeel doen met Ecosphere Home België

Wat is de EPB-premie en hoe kun je ervan profiteren in Vlaanderen?

Sinds 2021 biedt de EPB-premie (Energieprestatie Binnenklimaat) financiële steun om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren. De premie richt zich specifiek op huizen met een energielabel E of F, en appartementen met het label D, E of F. Ben je huiseigenaar in Vlaanderen en wil je je energierekening verlagen en tegelijkertijd de waarde van je eigendom verhogen? Dan is deze premie iets voor jou.

Lees het artikel

Beschikbare energiepremies en -steunmaatregelen

Lokale steunmaatregelen en netwerkpremies

Sommige gemeenten en netbeheerders in Vlaanderen bieden premies voor het installeren van zonnepanelen. De voorwaarden en bedragen verschillen per streek. Neem contact op met je gemeente of netbeheerder om te ontdekken welke steun beschikbaar is.

MijnVerbouwLening

Mijn VerbouwLening is een lening die door het Vlaamse Gewest wordt aangeboden om projecten zoals de installatie van zonnepanelen te ondersteunen. De lening kan oplopen tot € 60.000 met een terugbetalingstermijn van maximaal 25 jaar. Deze lening is bedoeld om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren door het gemakkelijker en betaalbaarder te maken om zonnepanelen en andere duurzame renovaties uit te voeren.
Meer weten 

Compensatiepremie

Met het einde van de terugdraaiende teller garandeert de compensatiepremie in Vlaanderen een opbrengst van 5% voor zonnepanelen geïnstalleerd vóór 2021. Dit wordt berekend aan de hand van criteria zoals de gemiddelde jaarlijkse productie, het eigen verbruik en de capaciteit van de uitrustingen. Deze financiële steun is bedoeld om het verlies als gevolg van de afschaffing van het vorige systeem te compenseren en huiseigenaren zo een zekere mate van financiële stabiliteit te bieden.

Retroactieve investeringspremie

Deze retroactieve premie van maximaal € 1.136 wordt aangeboden voor installaties die zijn uitgerust met een digitale meter. Om in aanmerking te komen, moet je zes maanden wachten na de installatie van de meter. Deze financiële steun eindigt in december 2025. Let er dus op dat je de voorwaarden controleert en je aanvraag indient voordat het te laat is!
Meer weten

Injectietarief

In Vlaanderen is het systeem met de terugdraaiende teller vervangen door het injectietarief, waarbij eigenaren van zonnepanelen hun surplus aan energie kunnen doorverkopen. Met een digitale meter wordt het verschil gemeten tussen de verbruikte en de geïnjecteerde energie. Dit systeem bevordert het eigen verbruik, maakt je zonnepanelen rendabeler en ondersteunt een duurzame energieaanpak.

Vragen? Veelgestelde vragen

Brussel: Wanneer kan ik RENOLUTION-premies aanvragen?

Aanvragen voor RENOLUTION-premies moeten binnen 12 maanden na de laatste factuurdatum worden ingediend. Als je werkt met meerdere ondernemers, kun je aparte aanvragen indienen, op basis van de factuurdatum van elke dienstverlener. Let op: dezelfde premie kan slechts één keer per 10 jaar voor dezelfde werken worden aangevraagd.

Vlaanderen: Hoe de renovatielening “Mijn VerbouwLening” aanvragen?

Neem eerst contact op met een Energiehuis-loket in je gemeente. Het Vlaams Energieagentschap beoordeelt vervolgens je aanvraag. Voorwaarden zijn onder andere dat je woning vóór 1 januari 2014 op het netwerk is aangesloten of dat de bouwvergunning meer dan 5 jaar oud is.

Wallonië: zijn er nog zonnepaneel-premies in 2025 ?

Als je dit jaar zonnepanelen wilt installeren, moet je goed beseffen dat de vroegere premies voor zonnepanelen in Wallonië niet langer beschikbaar zijn. 
Tot 31 december 2023 bood het Gewest bepaalde vormen van steun. Deze hadden tot doel om de inwoners van Wallonië aan te moedigen te investeren in een meer ecologische levensstijl, dankzij hernieuwbare energiebronnen. Vóór deze datum was er bijvoorbeeld het prosument-tarief of de terugdraaiende teller